Zou relatietherapie mijn relatie helpen?

Ja. Het gaat je helpen. Waarschijnlijk verbetert jullie relatie als jullie samen in behandeling gaan. Zelfs een goede, positieve en liefdevolle relatie kan baat hebben bij een kritische, open en opbouwende analyse. Dat heeft een paar redenen.

Relatietherapie bij Jacqueline Stet

In relatietherapie gaan in Almere is mogelijk bij psycholoog Jacqueline Stet.

Ruimte voor ‘jullie’

De eerste reden heeft alles te maken met het belangrijk maken van ‘jullie’. Door samen in behandeling te gaan, maak je allebei ruimte voor ‘jullie’. Jullie praten over ‘jullie’, werken aan ‘jullie’ en maken van ‘jullie’ iets dat belangrijk in zichzelf is. Dat is eigenlijk meteen een goed begin.

Jezelf leren zien

Vervolgens gaat het jullie helpen dat er iemand meekijkt, meedenkt en helpt obstakels te overwinnen. Geen vriend, geen familie, geen ‘betrokkene’, maar iemand die bekend is met de vele valkuilen, problemen en moeilijkheden die in een relatie kunnen plaatsvinden. Iemand die jullie jezelf kan laten zien.

Als je samen met je vriend, vriendin, man of vrouw in relatietherapie gaat zul je waarschijnlijk heel snel de grote missers in jullie communicatie zien. Zolang je niemand mee laat kijken, zijn jullie er blind voor, maar samen met een behandelaar zien jullie het vrijwel meteen. Dat is bijna altijd een indrukwekkend moment voor het stel in behandeling; er gaat ineens een wereld voor jullie open.

Jezelf overwinnen

De psycholoog of therapeut laat jullie dus zien hoe jullie communicatie ‘werkt’ -en waar jullie dus ook keer op keer dezelfde misstappen maken. Nu is het daarna de kunst die kennis te benutten. Dat is lastiger. Jullie komen er achter dat jullie gedrag hardnekkig is. Dat jullie steeds hetzelfde doen, zelfs al zien jullie het, voelen jullie het en willen jullie het helemaal anders doen… dan nog kan het vreselijk moeilijk blijken het ook echt anders te doen.

De therapie geeft jullie concrete oefeningen en handvatten om hier doorheen te komen. Het is praktisch werk, het is hard werken en een kwestie van vallen en opstaan. Want het gaat niet ineens. En het kan soms best frustrerend zijn allemaal.

Ten diepste verbinden

Maar dat zijn niet eens de belangrijkste redenen waarom therapie jullie kan helpen. Als jullie namelijk weer ‘gewoon’ met elkaar kunnen praten, gaat het verdiepende werk beginnen. Dat is mooi werk, het is intensief, vaak kwetsbaar, soms pijnlijk en verdrietig… maar het is waardevol, hoopgevend en verbindend. Jullie vinden elkaars ‘onderstroom’, de emotionele verlangens en angsten die jullie ten diepste bepalen. Jullie herijken jullie relatie, maken wezenlijk contact en vinden een toekomst waarin jullie je allebei kunnen ontwikkelen.

Opgeteld kun je dus zeggen dat therapie jullie helpt omdat jullie:

  • ‘Zien’ wat er tussen jullie fout gaat
  • De mogelijk krijgen dat te verhelpen en
  • Elkaar opnieuw vinden en ten diepste verbinden

Lees hier meer over relatietherapie. Uiteraard kan je ook meteen een afspraak maken bij Relatietherapie Almere, bel gerust even met 036-2022014.